Elektrikli araç yarışmasında Erbaa Yılmaz Kayalar Fen Lisesi öğrencileri birinci oldu
TOKAT’ın Erbaa ilçesinde fen lisesi öğrencilerinin ürettikleri ‘Cereyan’ adlı elektrikli araç, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında 1. oldu.
Erbaa Yılmaz Kayalar Fen Lisesi’nden 6 öğrenci, koordinatör öğretmenlerinin de desteğiyle okulun ısıtma odasına elektrikli araç yaptı. 2021 yılında elektrikli araç yapma hazırlıklarına başlayan öğrenciler, okulun doğalgazlı ısıtmaya geçmesinin ardından kalorifer odasını atölyeye çevirdi. Geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan araç, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Gebze’de düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışlarına katıldı. yarışın ‘Görsel Tasarım’ kategorisi.
Atölyeye dönüştürdükleri ısıtma odasında yaptıklarını dile getiren proje koordinatörü ve okulun Almanca öğretmeni Cengiz Kafalı 2021 yılında bir fikir olarak ortaya çıktı. Çok hızlı bir şekilde ete kemiğe büründük. Hızlı bir şekilde bir grup oluşturduk. Okulumuzda uygun yer yoktu. Bunun için en ideal ortamımız olan kazan dairesi vardı. Burayı kullandık. Burayı atölyeye çevirdik. Çok hızlı bir tasarım süreci başlattık. İlk önce kabuk tasarımıyla başladık. Ardından şasiyi tasarladık. Daha sonra elektrik ve diğer bileşenleri bir araya getirdik. Aracımızı yarışa hazır hale getirdik” dedi.
’80 KİLOMETRE MENZİL’
Cereyan’ın 80 kilometre menzile ve saatte 50 kilometre hıza ulaştığını kaydeden Kafalı, “Yarışta bir şartname var, biz aracı bu şartnameye göre hazırladık. Bu sınırların dışına çıkamazsınız. personel güvenlik önlemleri gerekir.Yarışta temel bir kavram vardır.Trafiğe çok rahat uyum sağlayabilecek ideal bir araç tasarlamaması istendi.Biz de bu düşünceyle aracımızı tasarladık.Aracımız 1.5 kw motor yüksekliğine sahip. yaklaşık 3,5 metre, yükseklik 1,40 metre, genişlik 1,35. 240 hücreli lityum demir fosfat pil kümemiz var. Aracımız şoför dahil 320 kilo ağırlığında. 80 kilometre menzil.Saatte 50 kilometrenin üzerine çıktık ama ideal olarak saatte 50 kilometre hıza çıkabiliyor.Bizim en çok zorlandığımız şey trafiğe çok rahat uyum sağlaması ve çok rahat hareket etmesiydi. nokta, çok detaylı çalıştık. Bu emeğin bir ödülle taçlandırılması bizleri sevindiriyor.
Teknofest’te yarışmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirten Cereyan’ın şoförü Muhammet Emin Şahin (16), “Lise kategorisinde 51 araç vardı. 3’lü 12 dakika süren yarış vardı. 3 yarış daha Her türden 5 araçla yarıştık Toplam 12 araçla yarıştık Gerçekten orada yarışmak harika bir duygu. onların arasından bir derece almak için.