Gaziantep Büyükşehir gıda israfının önüne geçmek için yeni eserini okuyucuyla buluşturdu
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Yayınları, mutfağın sürdürülebilirliğini sağlayan en önemli faktörlerden olan “sıfır atık” yaklaşımıyla, Gaziantep mutfağında sürdürülebilirlik kavramının asırlardır uygulandığını ve günümüzdeki gıda israfı krizine çözüm olabileceğini vurguluyor.
“Gaziantep Mutfağında Sıfır Atık”, Gaziantep mutfağında insanların yaratıcılığı ile oluşturdukları değişik menüleri anlatma kapsamında hazırlandı. Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri olan doğanın artıklarla kirlenmesini engellemek amacıyla kitap, Gaziantep mutfağında artıkların nasıl yeniden değerlendirildiği üzerinde duruyor.
284 sayfadan oluşan kitap, Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi GBB Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, “magazagaziantep.com” ve kitap satışı yapan internet sitelerinde satışa sunuldu.
YAKAR: KİTAP GIDA İSRAFINA GAZİANTEP MUTFAĞINDAN ÇÖZÜMLER ÖNERİYOR
GBB Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, kitap hakkında şunları söyledi:
“Teknoloji alanında her gün dünyada baş döndürücü gelişmelere şahit olmaktayız. Özellikle üretim noktasında da aynı etkiyi görüyoruz. İnsanlık olarak ihtiyacımızdan fazlasını ürettiğimiz halde dünya ölçeğinde en çok israfın yapıldığı dönemi de yaşıyoruz. Gaziantep özelinde düşündüğümüzde, kıtlığı tecrübe etmiş bu şehrin gerek gündelik hayatında gerekse de sofrasında israf etmemek için birçok uygulama geliştirilmiştir. Mutfağımız aynı zamanda bir kıtlık mutfağı olduğundan ‘sıfır atık’ anlayışına uygun bir düşünceyle hareket edilmiştir. Gaziantep mutfağında israfa yer verilmemiştir.”
Gıda israfının dünya genelinde özellikle endüstriyel toplumlarda büyük bir sorun haline geldiğini anlatan Yakar, “Bu konuda etkin bir çözüm bulabilmek için bireylerin harekete geçmesi gerekmektedir. Bu sorunun var olduğunu tespit edebilmek, konu hakkında farkındalık yaratmak ve bilinç kazanmak son derece önemlidir. Ayrıca, atıkların nasıl daha etkin bir şekilde değerlendirilebileceğini ve tekrar kullanılabilir hale getirilebileceğini düşünerek bu konuda aktif adımlar atmamız gerekmektedir. Bu noktada, Gaziantep mutfağı, Prof. Dr. İsmail Özsabuncuoğlu ve Özden (Mermer) Özsabuncuoğlu’nun bu konuda yaptığı önemli çalışmalarla öne çıkmaktadır. İsraf sorununa pratik bir çözüm önerisi sunan kitap, unutulmuş ama hala değerli olan atık değerlendirme uygulamalarını hatırlatarak, gıda israfının azaltılmasında etkin bir rol oynamaktadır” diye konuştu.
BAYKAN ESCORT
BAYRAKLI ESCORT
BAYRAMİÇ ESCORT
BAYRAMÖREN ESCORT
BAYRAMPAŞA ESCORT
BEKİLLİ ESCORT
BELEN ESCORT
BERGAMA ESCORT
BEŞİKDÜZÜ ESCORT
BEŞİKTAŞ ESCORT
BEŞİRİ ESCORT
BESNİ ESCORT
BEYAĞAÇ ESCORT
BEYDAĞ ESCORT
BEYKOZ ESCORT
BEYLİKDÜZÜ ESCORT
BEYLİKOVA ESCORT
BEYOĞLU ESCORT
BEYPAZARI ESCORT
BEYŞEHİR ESCORT
BEYTÜŞŞEBAP ESCORT
BİGA ESCORT
BİGADİÇ ESCORT
BİLECİK ESCORT
BİNGÖL ESCORT
BİRECİK ESCORT
BİSMİL ESCORT
BİTLİS ESCORT
BODRUM ESCORT
BOĞAZKELE ESCORT
BOĞAZLIYAN ESCORT
BOLU ESCORT
BOLVADİN ESCORT
BOR ESCORT
BORÇKA ESCORT
BORNOVA ESCORT
BOYABAT ESCORT
BOZCAADA ESCORT
BOZDOĞAN ESCORT
BOZKIR ESCORT
BOZKURT ESCORT
BOZOVA ESCORT
BOZTEPE ESCORT
BOZÜYÜK ESCORT