Haber

Sakarya’da Çiftçiler Mısır Fiyatını Protesto Etti

Haberler: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Sakarya Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısırın taban fiyatının ton başına 6 bin lira olarak açıklanmasını çiftçiler Kent Meydanı’nda protesto etti. Akyazı’da çiftçilik yapan Selçuk Manav, “Artık mahsulümüzü nasıl satacağız, borcumuzu, ilacımızı nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum. Hiç gülmüyorum. Çok moralim bozuluyor.” Reyhan Uzun ayrıca, “Mısırı yüksek veremezsek çocuklarımı nasıl okutabilirim? Mısırın fiyatı en az 10 TL olmalı. Dayanamayacağız.”

TMO bu yılki mısırın baz fiyatını ton başına 6 bin lira olarak açıkladı. Sakarya Ziraat Odaları Birliği, bugün Kent Meydanı’nda beklentilerin altındaki fiyatı protesto etti. Eyleme CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent de katıldı. Eylemin ardından çiftçiler taleplerini ANKA’ya iletti. HaberlerAjansına söyledi.

“BU ŞARTLAR ALTINDA YAŞAMAZIZ”

Selçuk Manav, Akyazı ilçesinde babası ve dedesinden kalma mesleği 7-8 yıldır yaptığını belirterek; Mısır, pancar, buğday ve marul ektiklerini söyledi. Manav, yüklerini şöyle anlattı:

“Mısır’a verilen komik rakamlar nedeniyle buraya geldik. Birlik olmaya, sesimizi daha çok yükseltmeye geldik. Çok komik miktarda paralar verildi. Biz bu kurallarla yaşayamayız. Girdilerimiz çok çok ağır. Buğday, mısır, pancar hepsi berbat durumda. büyük para. artık bu yükü kaldıramayacağız. bu yüzden buraya sesimizi duyurmaya geldik. nereye kadar. yolumu göremiyorum. şu anda Gübre alırken kooperatiften borç alıyoruz. Şimdi mahsulümüzü satıp borcumuzu, ilacımızı ödeyeceğiz; nasıl ödeyeceğiz, nasıl işin içinden çıkacağız, hiç bilmiyorum. “Hiçbir zaman gülümse, asla. Çok kötü bir ruh halindeyim. İki oğlum var. Gelecekleri var, ikisi de okuyor. Onlara nasıl bir gelecek hazırlayacağım, onu düşünüyorum.”

“OYLARIN YÜZDE 80’İ SAKARYA’DAN”

Şeker mısırManav, alım fiyatı beklentisine ilişkin ise şunları söyledi:

“Beklentim açıkçası 10 liraya yakındı. Geçen sene mısırı 4 bin 700 liraya satmıştım. Geçen sene 1,5 liraya mısır tohumu almıştım. Bu sene mısır tohumu 3-3,5 liraydı. Geçen sene kendisine söyledim. Mısırı da 4 bin 700 liraya sattım, bu yıl mısırın fiyatının 10 bin lira artacağını bekliyordum, fiyat açıklanınca şok oldum, biz de buğday yetiştirdik, yani buğdayım artık çürüyor. 4-4.5 lira, komik. Geçen yıl verdiğim parayla şok oldum. tıpkı benden buğday istedikleri gibi. Geçen yıl 7.5 liraya gübre aldım. Bu sene 12.5-13.5 liraya gübre aldım benden bekliyorlar. Buğdayın aynen satılması. Çiftçinin evsiz olması. Çiftçinin arkası yok. Tarım bakanı değişti. Güzel oldu. Yeni bir Tarım Bakanı geldi. Bizim kaygılarımızı, sıkıntımızı anlıyor. Bu tam olarak ortaya çıktı. Allah’tan başka kimsemiz yok, olmuyor, mazot 40 liraydı, çiftçiye ucuz mazot veriyorsunuz, çiftçiye gübre veriyorsunuz. Hiçbir şey yok. Bu adam bize çok zarar verdi ve oyların yüzde 80’inden fazlasını Sakarya’dan aldı. O yüzden söylemeye korkuyorum. Sakaryalı çiftçi değil, Türkiye’deki çiftçinin durumu çok kötü. Ne olacağını bilmiyorum. Evimi nasıl geçindireceğim? Düşünmeyi düşünüyorum.”

“MISIR EN AZ 10 TL OLMALI”

Akyazı’nın Düzyazı Köyü’nde çiftçilik yapan Reyhan Uzun da eşi ve bir çocuğuyla birlikte eylem yaptı. 23 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Uzun, “Ekmeğimiz tarladan. Biz üreticiyiz.” Uzun şunları söyledi:

“Beklentimiz mısırın yüksek olması. Mısır fiyatlarının artmasını istiyoruz. Gübre çok değerli, mazot değerli. Bunları alırken eğitimli çocuklarımız da var. Onlara gücümüz yetmiyor. Mesela gidiyorsak. bu yıl onları okutmak için çok zor durumdayız. 3 kızım var, ikisi üniversitede, biri de lise son sınıfta. Sonuçta mısırın yükselmesi için mısıra ihtiyacımız var, o yüzden biz de yapıyoruz. öğretebiliriz. Mısırı yüksek veremezsek, çocuklarımı nasıl okula göndereceğim? Mısırın fiyatı en az 10 TL olmalı. Dayanamayacağız. Okullar, üniversiteler artık açılacak. Biz Dayanamayacağım. Bir an önce mısırın fiyatının artmasını istiyoruz. Talebimiz bu yöndedir. Mısır çiftçileri olarak çok zor durumdayız. Mısır fiyatlarının artırılmasını istiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

susuz-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu